Има тактическо съображение в това да не се говори активно за

...
Има тактическо съображение в това да не се говори активно за
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Петков и Василев са последното препятствие пред създаването на експертен кабинет

" Има тактическо основание в това да не се приказва интензивно за националната сигурност, имайки поради ситуацията в страната и нуждата от по-задълбочен спор, с цел да се обяснят въпросите за войната и мира. Тези неща не могат да се обяснят в такава изнервена конюнктура ". 

Това сподели пред Бойко Ноев, някогашен министър на защитата и дипломат на България в НАТО. 

И добави, че отбраната надали ще откри съответно място в бюджета на страната за тази година. 

Според него правителството на Кирил Петков не е съумяло да уплътни облика на държавници и са били позволени доста неточности: 

" Арестът на Бойко Борисов не е просто леконравен личностен акт, а е нарушаване на закона. Ако това е осъществено отвън закона, то Кирил Петков би трябвало да носи някаква отговорност... Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да се отдръпват, това е последното затруднение пред основаването на експертно държавно управление. Фигурата на министър-председателя би трябвало да бъде съгласувана и това би трябвало да бъде одобрено име, човек, който схваща от ръководство на страната ". 

В предаването " Неделя 150 " Ноев посочи два съществени риска пред националната сигурност на страната ни - неустойчивостта на изпълнителната власт и войната в Украйна: 

" Изпълнителната власт не разрешава да оползотворим изцяло преимуществото, че принадлежим към Европейски Съюз и НАТО. Губим въздействие, материални средства, сигурност. Войната не толкоз като война, а разделянето на българското общество, което усилва въздействието на Русия. Неин стратегически интерес е прокарването на кулоар на въздействие от България към Сърбия и Унгария. Да разцепи южния фланг на НАТО и тази част на Европейски Съюз. Неразбориите в Народното събрание, конфликтът на междуличностни ползи, дребнотемията и разправиите не разрешава на положителните да вземат връх ". 

По думите му има фактори, които не разрешават на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България да доближат до съгласие - единият е страхът на Бойко Борисов от противозаконна принуда, което е и основателно: 

" Затова той трябва да е най-заинтересован в Народното събрание да се основат такива механизми за надзор на беззаконието, с цел да може да се отдаде на правораздаването при справедлива прокуратура и правосъдна система, при които ще бъде сигурен, че ще бъде оправдан... Правосъдната промяна е кардиналната и най-важна основа, върху която може да се гради по-нататъшно съгласие и основаване на гаранции за народни представители за техния имунитет, до момента в който не бъде изменена прокуратурата, до момента в който не бъде отстранено беззаконието ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР